Ovan: Me, Myself and I - My Life, olja på duk, Lena Derning

Ovan: Lena fyller 30 år, Skåpesund, Orust.

Ovan: Midsommarafton på Solgläntan (Lena tre år), Olja på duk, Lena Derning

Me, Myself and I - My Life

Mitt liv är som en impressionistisk målning.

Färgglad och ljus men med mörka inslag.

Skall försöka måla upp den inför era ögon:

Börjar med en bred pensel att måla ett rågfält i neapelgult för Skånes bördiga åkrar för arvet från mina morföräldrar.

 

Byter pensel och med ultramarin och vitt målar jag så ett stormande hav och tar en ny klick umbra obränd på samma pensel och målar grått berg för Bohusläns karga klippor för mina farföräldrars sega liv vid Havet i väster.

 

Tar en smal rund pensel och målar i mörkgråa strimmor som sillar i havet för min farfar Sillkungen Pontus Nilsson!

 

Målar ett romantiskt par i slingrande dans på Smögenbadens hotell i mitten av trettiotalet där dessa element - Jorden och Havet - förevigt förenades i mina föräldrar!

 

Så målar jag med kärlek en liten gul fiskarstuga vid foten av höga gråa klippor precis PÅ det salta västkusthavet vid Orusts södra kust: Solgläntan vid Stigfjorden.

 

Här tillbringade jag alla mina somrar från det jag var fem år och i ett halvt århundrade! Föddes en midsommarafton på fyrtiotalet bland blåklint, prästkragar och klöver! Inte konstigt då att jag blev ett obotligt romantiskt barn och att många av mina målningar handlar just om detta: Dans runt midsommarstången och jordgubbstårtor. Ty det var så jag blev firad under alla år. Mina tre bröder och jag lärde oss från tidig ålder att segla över sundet och hämta mjölken i en plåtspann hos bondgården snett emot. Smällande segel, och båtar på det blåa Havet!

 

Målar nu ett vackert vitt hus på en kulle vid Slottsskogen i Göteborg, där jag tillbringade resten av min uppväxttid om vintrarna - tills jag på sextiotalet efter studenten flyttade till Stockholm.

 

Målar en låg gul stenlänga för Kungsladugårdsskolans sju första skolår. Ett rött tegelhus för Kjellbergska flickskolans sjuåriga normalskolekompetens och ett umbravitt fält för Heden i Göteborg där Sigrid Rudebecks Gymnasium låg, där jag tog studenten.

Så målar jag några streckgubbar för mina äktenskap och två stora hjärtan för mina älskade

barn Line och Fredrik!

 

Smäller upp ett antal olikfärgade fyrkanter, som böcker, för all min utbildning på Göteborgs och Stockholms universitet, framförallt i franska och konstvetenskap. Och för alla de kurser jag gått på och själv hållit. Språksekreterare på Bar-Look.

Journalistutbildning på Poppius och förlagsredaktörsutbildning.

 

Lägger till ett vitt hus vid Sveavägen i Stockholm för mina år som VD-sekreterare vid Bonniers förlag. Målar en tidning för åren vid FLT (Förenade Landsortstidningar) och två hus vid Kyrkviken på Lidingö för mina år på Svenska Managementgruppen (M-Gruppen).

Målar Eiffeltornet för min tid i Paris och Versailles på sjuttiotalet. Målar Golden Gate i en varm orangeröd färg mot det gröna havet inunder - för

mina år i USA på åttiotalet.

Målningen börjar ta form framför mig på duken...

Målar ett lågt lejongult kulturhus med en kornblå skylt vid en Gågata på Södermalm i Stockholm.

 

Här har jag sedan år 1995 - mitt älskade galleri - Galleri Darling! Och det är här jag skapar målningen om mitt liv!

På innergården målar jag den vackra häggen och några katter i vitt mot de grå kullerstenarna. Några glada människor runt ett bord som trivs i sommarsolen. 

 

Och till sist tar jag fram min bredaste pensel och målar en soldränkt koboltblå himmel högst upp på målningen. Stjärnor för mina konstskolor Konstindustriskolan i Göteborg och Valand på kvällarna! Och så Gerlesborgsskolan i Bohuslän och på Hornsgatan i Stockholm numer även i Ropsten.

 

Och så en stor varm sol för Georg Suttner! Min lärare, mentor och Vän i fyrtiofyra år!

Det var han som tillsammans med min andre lärare Arne Isacsson startade Gerlesborgsskolan 1948!

Georg Suttner och jag bildade på skottdagen den 29:e februari 2004 Sällskapet SOFO Södermalmsakademien. I syfte att bedriva och utveckla konstnärlig och kulturell verksamhet i form av bl.a. konstutbildning med både teoretiska och praktiska inslag på Galleri Darling.

En verksamhet som startades upp våren 2014, exakt 10 år efter att det bildades och registrerades. Och till min stora sorg har professor Georg Suttner lämnat jordelivet den 28:e januari, 91 år gammal! Men Georg! Hos mig och mitt galleri och för så många andra - kommer du alltid att finnas kvar i våra hjärtan (se Georg Suttners dikt nedan).

 

Allra sist tar jag så en rund pensel och målar några svarta olycksfåglar som kraxar på några ställen i bilden. Mörka inslag för sorger och bekymmer. 

Och det är nog dessa mörka kraxande fåglar - kontrasten mellan glädje och sorg - som trots allt, ger livet en mening - och målningen ett djup och en balans.

 

Så min målning kommer inte att bli färdig förrän jag inte orkar hålla i penseln längre!

Själva Livet målar in sig i min duk - Livets Duk! Det är en välsingnelse att Leva!

Med alla ni kära omkring för vad skulle Me Myself and I vara - er förutan? Ingenting!

 

 

Lena Derning

 

"Att välja konsten är att välja

livet och sårbarheten.

Det är att förbli öppen, 

att fortsätta fråga,

vara nyfiken och sökande"

/Dikt av Georg Suttner

Lenas lärare och mentor under 44 års tid